PARTIE DE CAMPAGNE

JAN VANRIET  (1948 ) in Galerie Interartcenter Hasselt

27 april -20 juni 2014.

Hij is een van onze meest prominente kunstenaars.Nam deel aan de Biënales van Sao Paulo , Venetië en Seoul. In 2010 mocht hij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen sluiten met de monumentale tentoonstelling “ Closing Time” die 85.000 bezoekers trok.

Jan Vanriet is de kunstenaar van de paradox.Vaak wordt hij omschreven als een “literair schilder”.Stijl en verhaal zijn voor hem van even groot belang.Vanriet zegt nadrukkelijk dat zijn werk een boodschap heeft.Toch is het niet altijd meteen duidelijk waar een schilderij over gaat.Hij nodigt ons uit om langzaam te kijken.Vanriet mengt,transformeert en assembleert beelden tot er nieuwe betekenissen ontstaan.In zijn schilderijen heerst vaak oorverdovende stilte.Zijn werk is vaak ook  van een bevreemdende , poëtische schoonheid.De schoonheid van  de gruwel,de poëzie van het onheil.
Fragment uit Ons Erfdeel  2009 /2

Elke kunstenaar heeft zijn eigen verborgen arsenaal van beelden waar hij uit put, en dat ontoegankelijk is voor anderen tot het ogenblik dat het schilderij gemaakt is. Bloeiende tuinen met verborgen barakken. Spijkers met dodelijke punten. Tranen. Maar wat voor innerlijke beweging zich ook voordoet, niets staat helemaal los van de wereld. Vanriet woont niet op een eiland, hij zoekt de wereld op, hij weet van oorlog en vernietiging, diaspora, verdwijning, en noodlot. Hij ziet de vogels die wij allemaal zien, maar ook de vluchteling, de moord waar wij niet naar willen kijken.
Hij wandelt tegelijkertijd in het bos van de wandelaar en in het woud van de geschiedenis, de verduisterde, meestal onzichtbaar geworden vertelling die onder alles ligt, een vreemd groeisel dat ons leven bepaalt en dat we niet kunnen meten. Hij ook niet, hij is niet van de feiten en de getallen omdat hij weet dat ze toch nooit de waarheid vertellen. Hij meet met andere maten, met de weegschaal van lot en noodlot, van de herinnering en de helderziende intuïtie, en wordt daardoor de seismograaf van het geheim, een instrument dat schrijft met de onrust die Schoonheid heet.
Cees Nooteboom

titel : Women in the forest Red 2015

Afmetingen : 130 x 150 cm , oil on canvas